E08- New Year New Me- Intermediate Turkish Podcast
YENİ BİR YIL YENİ BİR BEN
This is an Intermediate Turkish podcast for Turkish learners. Don’t forget to take the test at the end!
Herkese merhaba. Yeni yılın ilk bölümüyle karşınızdayım. Havalar İstanbul’da çok soğuk. Ama henüz kar (snow) yağmadı. Kar yok. Fark ettiğiniz gibi (as you have noticed) çok sık yeni bölüm yüklemiyorum. Ama Instagram’da aktifim. Instagram’da sürekli(
regularly) paylaşım yapıyorum. Instagram hesabım: turkishwithturkishcoffe Beni oradan takip edebilirsiniz. Çok faydalı paylaşımlar yapıyorum. Beni Instagram’dan takip ederek sürekli yeni kelimeler öğrenebilirsiniz. Dil öğrenme hesaplarını Instagram’dan takip etmek insanın dilini çok geliştiriyor. Çünkü günde pek çok defa Instagram’a giriyoruz. Ve her girdiğinizde yeni kelimeler, yeni deyimler (phrases) gördüğünüzü düşünün. Bu çok faydalı olur öyle değil mi?
Şu anda Şubat ayındayız .Geçen ay, Ocak ayında yeni yıla girdik. 2020 yılına. Yeni yıl demek yeni bir başlangıç demek. Yeni yılın başında insanlar da genelde yeni kararlar alır. Ve yeni yılda bu kararları uygulamaya(practice) çalışırlar. Biz de bugün yeni yıl kararlarından, yeni yıl hedeflerinden bahsedeceğiz.
Bölüme başlamadan önce her zamanki gibi öncelikle anlamını bilmediğinizi düşündüğüm, kelimeleri açıklamakla başlayacağım.
Birinci kelimemiz “hedef” kelimesi. Bu kelimeyi bu bölümde sıklıkla kullanacağım, yani sürekli kullanacağım. Hedef demek amaç demek, yapmak istediğimiz şeyler demek. Mesela Türkçe öğrenmek yeni yıl hedeflerinizden biri olabilir. Yani yeni yılda yapmak, gerçekleştirmek istediğiniz şeylerden biri olabilir. Türkçe öğrenmek sizin yeni yıl hedefiniz. hedef:goal
İkinci kelimemiz ise “saçma” kelimesi. Saçma ne demek? Saçma demek anlamsız demek, uygun olmayan demek. Bir örnek vereyim anlamanız için(for you to understand). Mesela yolda arkadaşınızla yürüdüğünüzü düşünün ve onun birdenbire köpek gibi havlamaya(barking like a dog) başladığını düşünün. Ona dönüp “Ne yapıyorsun? Bu yaptığın çok saçma! Saçmalama!” diyebilirsiniz. “Saçmalama!” ne demek? Saçmalama, yani artık bu saçma şeyi yapma demek. Umarım anlamışsınızdır. saçma: lame
Anlamadıysanız da internet siteme yani websiteme giderek anlamına bakabilirsiniz. İnternet sitemde bu bölümün transkriptlerini, zor kelimelerin anlamlarını,çevirilerini bulabilirsiniz. Bölümle ilgili (about) birçok şey paylaşıyorum. Ayrıca artık her bölüm için kısa kısa testler hazırlıyorum. Bu testleri yaparak, bölümü gerçekten anlamış mısınız anlamamış mısınız bunu görebilirsiniz. Ve tamamen ücretsiz! O yüzden internet siteme gitmeyi unutmayın.
Üçüncü kelimemiz “gayet” kelimesi. Gayet kelimesi “çok” demek. Ama kullanımı biraz farklı. Yani bu kelimeyi “çok” kelimesini kullandığınız gibi kullanamazsınız. Mesela “seni çok seviyorum” diyebilirsiniz ama “seni gayet seviyorum” demeniz biraz garip olur. Yani sizi anlarlar ama bu şekilde kullanmıyoruz genelde. Nasıl kullandığımızı açıklayayım. Mesela kardeşinizi sizin en sevdiğiniz tişörtünüzü alırken gördünüz ve ona sordunuz. “Tişörtüm nerede? Tişörtümü gördün mü?” Ve o da size “Bilmiyorum.” dedi. Siz de ona şöyle diyebilirsiniz; “Gayet iyi biliyorsun” yani çok iyi biliyorsun. Ya da arkadaşlarınızla buluştunuz ve eve geldiniz. Anneniz size sordu “Buluşmanız(meeting, date) nasıl geçti?” Siz de annenize “Gayet güzel geçti” diyebilirsiniz. Yani çok güzel geçti. gayet:very
Son kelimemizse “sır” kelimesi. Sır gizli olan, kimseye söylemediğimiz şeylere denir. Mesela 20 yaşındasınız ve geceleri altınıza yapıyorsunuz(altına yapmak:wet oneself ). Bunu kimseye söyleyemiyorsunuz çünkü çok utanıyorsunuz. İşte bu sizin sırrınız! sır:secret
Kelimeleri anladıysanız, bölüme başlayalım!
—–
Yeni yıla girdiğimizde yeni kararlar almayı çok seviyorum. Yeni hedefler belirlemeyi çok seviyorum. Yeni bir yıla girmek beni çok motive ediyor. Yeni bir sayfa gibi geliyor, temiz bir sayfa. Hedeflerime ulaşmam için daha çok çalışmamı sağlıyor.Ama herkes benim gibi düşünmüyor. Farklı düşüncelere sahip insanlar da var.
Bazı insanlar her senenin başında, her yılın başında yeni yıl hedefleri hazırlıyor ve onları uygulamaya çalışıyor. Tabii ki hepsi başarılı olamıyor. Çok fazla kişi hedeflerini uygulayamıyor. Başarısız oluyorlar(they fail). Vazgeçiyorlar(they give up), yoruluyorlar(they get tired), motivasyonlarını kaybediyorlar ya da artık o hedeflere ulaşmak istemiyorlar.
Bazıları(some people) da her senenin başında, her yılın başında yeni yıl hedefleri hazırlıyor ve onları uygulamaya çalışıyor. Ama çok azimli (
determined)oluyorlar. Çok kararlı oluyorlar ve güçlü duruyorlar. Böylece senenin sonunda hedeflerine ulaşmış oluyorlar. Ulaşamasalar bile en azından yaklaşmış oluyorlar.(yaklaşmak:come close to)
Bunların yanında bir de yeni yıl hedeflerini saçma bulan insanlar var. Bu insanlar kendilerine yeni yıl hedefleri belirlemiyorlar.(hedef belirlemek:
set a target) Ve bunu gereksiz (unnecessary )görüyorlar, belki de zaman kaybı(waste of time) olarak görüyorlar.
Ve bazı insanlar da yeni yıl hedeflerini saçma bulup, bu hedefleri uygulamaya çalışan insanları da eleştiriyorlar(eleştirmek:crtisize). Onların motivasyonunu düşürmeye çalışıyorlar, onlara başaramayacaklarını söylüyorlar.
Ben genelde her sene yeni yıl hedefleri hazırlayanlardanım. Yani her sene yeni yıl hedefleri hazırlıyorum, yeni yıl kararları yazıyorum. Sadece hedef hazırlamakla kalmıyorum, bu hedeflere nasıl ulaşacağımı da düşünüyorum ve ona göre rutinler hazırlıyorum. Bazen başarılı oluyorum , bazense başarısız oluyorum. Her zaman başarılı olamam değil mi? Bu zaten sıkıcı olurdu.
“Hedefini belirle! O hedefe ulaşmak için her gün bir şey yap! Yaptıktan sonra da önüne bir takvim(calender) al ve o günün üstüne kocaman(very big) bir çarpı koy!(put a cross!) Her gün bu işlemi(process) tekrarla! (repeat!) Takvimini çarpılarla doldur!(fill) Yan yana gelen bu çarpılardan güçlü bir zincir (chain)oluştur! Yeni amacın bu zinciri kırmamak!” –Barış Özcan
Böyle düşünmeme rağmen( despite ), yeni yıl hedeflerini eleştiren, onları saçma veya gereksiz bulan insanları da gayet iyi anlıyorum. Çünkü etrafta sürekli hedeflerinden bahseden ama hiç bir şey yapmayan, sadece konuşan insanlar var. Bunları duymaktan artık sıkılmış olabilirler ve o yüzden böyle düşünüyor olabilirler.
Dediğim gibi ben genelde her sene yeni yıl hedefleri hazırlıyorum, bu sene de hazırladım. Normalde hedeflerimi hiç kimseye söylemem, onları bir sır gibi saklarım. Çünkü eğer birilerine söylersem başarısız olacağımdan korkarım. Ya da bana yapamayacağımı söylerlerse diye korkarım ve benim motivasyonumu düşüreceklerinden korkarım. O yüzden kimseye söylemem. Ama bu bölümde bir kaç tanesini sizinle paylaşmaya karar verdim.
Hedeflerimden biri Fransızcayı ileri seviyede öğrenmek. Şu anda Fransızca biliyorum ama orta seviyede biliyorum. İleri seviyede öğrenmek istiyorum. Bu hedefime ulaşmak için de kendime şöyle bir rutin belirledim. Her gün en az 10 dakika Fransızca çalışmak! Sadece 10 dakika! Bu biraz az gelebilir size ama önemi olan bunu her gün yapabilmek. Bazı günler çok meşgul (busy) oluyoruz, bazı günler daha rahat oluyoruz. Önemli olan her gün, ne olursa olsun(no matter what) 10 dakika Fransızca çalışmak.
Peki bunu nasıl yapıyorum? Bazen 10 dakika Fransızca bir kitap okuyorum. Bazen 10 dakikalık eğlenceli bir video izliyorum Fransızca. Bazense sadece kelime ezberlemeye çalışıyorum veya gramer çalışıyorum. Yani canım nasıl isterse. Ve başladıktan sonra genelde 10 dakikadan daha uzun süre çalışıyorum. Yani çok yoğun (busy) olduğum günlerde çok meşgul olduğum günlerde sadece 10 dakika çalışıp bitiriyorum. Ama vaktim varsa zaten çalışmaya başladıktan sonra durmak istemiyorum(I don’t want to stop), daha uzun süre(for a longer time) çalışıyorum. Ve bunu bir yıl boyunca devam ettirdiğimi düşünün. Bir yıl boyunca her gün bu şekilde çalıştığımı düşünün. Eğer bunu yapabilirsem Fransızcam ilerlemiş olur ve hedefime ulaşmış olurum. Siz de benim bu yaptığımı Türkçe için yapabilirsiniz. Her gün 10 dakika Türkçe çalışabilirsiniz.
Hedeflerimden bir diğeri ise daha sosyal olmak ve insan ilişkilerimi (human relations/communication skills) geliştirmek(improve). Ben biraz utangaç (shy) bir insanım ve insanlardan biraz çekiniyorum(çekinmek:
shy away from ). Ve insanlarla kolay iletişim kuramıyorum(iletişim kurmak:
communicate/communicate with somebody ) ve bunu değiştirmek istiyorum ama bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bence bu birinci hedefimden daha zor(more difficult), o yüzden sanırım bu hedef sadece (only) bir hayal (dream)olarak kalacak.
Hayal ve hedef arasındaki farkı(difference) biliyor musunuz?
Size açıklayayım(Let me explain to you). Hedeflerinize ulaşmak için bir şeyleri yapmanız gerekir, çabalamanız gerekir, uğraşmanız gerekir. Ancak hayaller öyle değildir(but dreams are not like that). Yatağınızda yatarken bile hayal kurabilirsiniz. Hayal kurmak(dream -verb-) için bir şey yapmanız gerekmez. O yüzden hedefleriniz için çalışmaz ve onları gerçekleştirmezseniz, sadece hayal olarak kalırlar. Sanırım benim bu insan ilişkilerimi geliştirme hedefim de sadece bir hayal olarak kalacak. Umarım öyle olmaz.
Peki ya siz? Sizin yeni yıl için yeni hedefleriniz var mı? Yoksa sadece hayalleriniz mi var?
Did you enjoy this episode? There are other episodes. Try this one! :
E07-Headscarf Ban in Turkey- Türkiye’de Başörtüsü Yasağı
Intermediate Turkish Podcast
Results
Sanırım bir kere daha dinlemelisin!
2 Comments
Khadija · 26 July 2021 at 20:23
Sağol. Benim Hedeferimden biri insanlarının düşüncelerini önemsemeyip, onların oynamalarına ıttihad duymamak kendi yoluma yürümek. Hayatta çok moralini kıran insanlar var, işte onları ve negatif düşüncelerimi kontrol etmelerine izin vermemek istiyorum.
Bu yazın çok faydalı ablam hiç boşa gittiğini sanma.
Khadija · 26 July 2021 at 20:24
Sağol. Benim Hedeferimden biri insanlarının düşüncelerini önemsemeyip, onların oynamalarına ıttihad duymamak kendi yoluma yürümek. Hayatta çok moralini kıran insanlar var, işte onları ve negatif düşüncelerimi kontrol etmelerine izin vermemek istiyorum.
Bu yazın çok faydalı ablam hiç boşa gittiğini sanma.