الحلقة الاولى-قهوة تركية

اضغط لتحميل النص

Türk Kahvesi

İstanbul’dan herkese merhaba, programımıza hoş geldiniz,nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Bugünkü bölümümüz Türk Kahvesi hakkında olacak. Bugün Türk kahvesinden bahsedeceğiz. Türk kahvesi nasıl yapılır, Türk kahvesinin yanında neden su ikram edilir, tuzlu kahve(salty coffee ) nedir  ve bunun gibi konulardan bahsedeceğiz. Öncelikle  ben şahsen(personally ) Türk kahvesini pek sevmiyorum. Daha çok çayı tercih ediyorum. Çayı seviyorum, Türk çayını . Ama Türk kahvesini çok seven ve ona  bağımlı ( addicted)olan pek(a lot ) çok kişi var. Bağımlı ne demek? Bağımlı demek bir şeyi yapmayı çok istemek, sürekli yapmak istemek demek. Mesela içkiye bağımlı olmak, kumara bağımlı olmak, sigaraya bağımlı olmak buna örnek olabilir. Pek kelimesi ise “çok fazla” demek . Ben kahveyi pek sevmiyorum. Yani kahveyi çok fazla sevmiyorum demek.

Evet, dediğim gibi, ben Türk kahvesini pek sevmiyorum  ancak( but) Türk kahvesini çok seven ve ona bağımlı olan pek çok Türk var.

Tür kahvesi Türkler için gerçekten  çok önemli ve Türk kültürünü de çok fazla etkilemiş.  Şimdi Türklerin kahveyle ilgili  olan adetlerinden(tradition ) bahsedeceğiz. Adet ne demek? Adet demek, eskiden beri sürekli yapılan şeyler demek. Yani geçmişten günümüze(from past to present ) kadar sürekli yapılan şeylere adet deniyor. Mesela İngilizlerin sat 5’te 5 çayı içmeleri onların bir adeti. Ya da Türklerin kahvenin yanında su ikram etmeleri(offer water ) Türklerin bir adeti.

Günümüzde Türk kahvesiyle ilgili en çok bilinen en çok duyulan adetlerden bir tanesi Tuzlu Kahve adeti.Nedir bu tuzlu kahve adeti?Tuzlu kahve adetini şöyle açıklayabilirim. Mesela bir bir kız ve erkek evlenmek istediğinde, önce erkek ailesiyle birlikte kızın evine gider ve kızı ailesinden ister.(ask for the girl’s hand ) Yani kızla evlenmek için kızın annesinden , babasından izin alır. Buna isteme denir.Bu isteme töreni sırasında kız mutfağa gider ve kahve yapar .Herkese normal kahve yapar. Damadın(groom ) yani evlenecek olan erkeğin annesine , babasına normal kahve yapar ama damada yapacağı kahvenin içine tuz koyar. Erkeğin yani damadın bu kahveyi içmekten başka şansı yoktur.Eğer o kızla evlenmek istiyorsa, o kahveyi içmek zorundadır(be obliged to do ). Bu kahveyi içerek bir nevi kıza sevgisini ispatlamış(prove ) olur. Yani bu tuzlu kahve erkekler için sınav gibi bir şeydir. Eğer kahveyi içerse sınavı kazanmış olur, eğer içmezse sınavı kaybetmiş olur.

Erkekler bu durumdan biraz şikayetçi.( complainant) Tabii ki tuzlu kahve içmek istemiyorlar. Ama ben şahsen çok güzel bir adet olduğunu düşünüyorum. Ve çok eğlenceli( fun). Eğer bir erkek bir kızı seviyorsa,onun için tuzlu kahve içmeyi göze alabilir.(take the risk  )Tuzlu kahveye katlanabilir.(stand )

Her durumda olduğu gibi kahveye tuz atma konusunu da abartanlar var tabii ki. Abartmak(exaggerate ) yani bir şeyi çok fazla yapmak demek. Mesela çikolata yemeyi çok seviyorsun ve günde 10 tane çikolata yiyorsun. Bu durumda sen çikolata yemeyi abartıyorsun. Tadını kaçırıyorsun.

Konumuza dönecek olursak bazı kızlarımız bu tuzlu kahve olayını da abartıyor. Kahvenin içine sadece tuz değil,pul biber( chilli pepper),limon, şeker, sirke(vinegar) ve bunun gibi şeyler koyuyorlar. Ama ne koyarlarsa koysunlar damatlar bu kahveyi içmek zorunda.

Hatta bu konuyla ilgili 2014 yılında televizyonlarda bir haber (news )çıktı.

Haber şu şekildeydi;

Türkiye’nin Konya şehrinde bir erkek ailesiyle birlikte kız istemeye (asking for the girl’s hand in marriage )gidiyor, yani kızın evine gidiyor. Ve adetlerimizden biri olan tuzlu kahve olayını da burada yaşıyorlar. Kız kahveye tuz atma olayını biraz abartıyor.Kahvesinin içine peynir, reçel, domates, tuz, yağ, şeker, yumurtanın sarısı ve biraz da bal koyuyor. Tabii ki kahveyi götürüyor, damat kahveyi içmek istemiyor ama kendi ailesi yani damadın ailesi zorla içiriyor. Çünkü adet.Sora gece eve döndüklerinde damat çok büyük bir karın ağrısı ( stomachache)çekiyor.Ve hastaneye kaldırılıyor, gıda zehirlenmesinden( food poisining) dolayı hayatını kaybediyor yani ölüyor. Gıda zehirlenmesi ne demek? Yediği bir şeyden dolayı zehirlenince ” gıda zehirlenmesi” deniyor. Evet, hiç bir şeyi abartmamak lazım, öyle değil mi ?

https://www.aksam.com.tr/guncel/kiz-istemeye-giden-damat-kahveyi-icip-oldu/haber-306185

Aslında bu tuzlu kahve olayı eskiden böyle değilmiş, eskiden daha farklıymış.Eski zamanlarda, gelin ve damat adayı(candidate ) şimdiki gibi birbirleriyle tanışıp evlenmiyorlarmış.ilk kez kız isterken birbirlerini görüyorlarmış.Yani görücü usulü evlilik oluyormuş. Yani kız isteme töreninde birbirlerini görüyorlar.Bu yüzden damat adayı eve gelirmiş ve kız damadı yani erkeği ilk kez orda görürmüş .O yüzden gelin hemen kahveyi yaparmış. ve eğer damadı beğendiyse, erkeği beğendiyse kahvesini şekerli yaparmış. Ama eğer beğenmediyse, kahvenin içine şeker yerine tuz koyarmış.

Tuzlu kahveyi içen damat da, kızın kendisini beğenmediğini anlarmış ve evine dönermiş. Bu isteğinden vazgeçermiş.

Evet şimdi Türk kahvesi nasıl hazırlanır ondan biraz bahsedelim . Öncelikle herkese kahveyi nasıl içtiği sorulur. Kahvenizi nasıl  alırsınız, kahvenizi nasıl içersiniz diye kahveyi nasıl içtikleri sorulur. Bu sorunun da üç cevabı vardı. Sade, orta ya da şekerli. Sade kahve yani hiç şeker olmayan , şekersiz kahve demek. Orta kahveye de az şeker katılıyor,şekerli kahveye  ise çok şeker katılıyor.

Kahve nasıl hazırlanır ona gelelim.Bir fincan suya 2 çay kaşığı kahve ve şeker eklenerek yapılıyor.  Yani cezveye( coffeepot) bir fincan su, iki çay kaşığı kahve ve şeker eklenerek kahveyi yapıyoruz.Kahve yapmakla ilgili en önemli şey ise kahveyi bol köpüklü (bubbly)yapmak. Bizde kahvenin üzerinde köpük olması çok önemli. Eğer kahveyi köpüklü yapıyorsan, bu senin becerikli,maharetli biri olduğun anlamına geliyor. Yani kahvenin köpüksüz olması senin kahve yapmayı çok bilmediğin anlamına geliyor. Yani kahve ne kadar köpüklü olursa o kadar iyi.

Kahveyi hazırladıktan sonra yanında bir bardak su ile ikram ediyoruz. Bu da Osmanlı dan kalma bir gelenek.(tradition )

Peki neden yanında bir bardak suyla ikram ediyoruz? Bunun bazı sebepleri var. Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde ev sahibi direk ona kahve ikram ediyormuş. Ve yanına da bir bardak su koyuyormuş. Misafir eğer önce suyu içerse, bu  karnının aç( hungry) olduğu anlamına geliyormuş ve hemen sofra hazırlanıyormuş.Ama eğer önce kahveyi önce içerse bu karnının tok (full )olduğu anlamına geliyormuş.Evet, güzel bir adet ama şu an bu adeti bu şekilde uygulamıyoruz. Kahvenin yanına su koyuyoruz ama önce suyu içmiş , önce kahveyi içmiş buna dikkat etmiyoruz.

Son olarak da bitirmeden önce, bizim kahveyle ilgili çok ünlü bir atasözümüz(proverb ) var. Dediğim gibi kahve Türk kültürünü çok etkilediği için, bununla ilgili bir atasözümüz bile var. Bu atasözü şu: ‘bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.’ Yani bu atasözü ne anlama geliyor, bize yapılan küçük bir iyiliği bile,gösterilen  küçük bir dostluğu bile asla unutmamalıyız. Yani size biri bir fincan kahve verdiyse, bu yaptığı güzel davranışı(behaviour ) 40 yıl boyunca hatırlamanız ve onun size yaptığı bu iyiliği unutmamanız anlamına geliyor.Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim, bugünkü bölümümüz burada bitti. Umarım faydalı olmuştur,umarım anlamışsınızdır. Kendinize iyi bakın, hoşça kalın.

الترجمة

قهوة تركية

مرحباً بالجميع من إسطنبول ، مرحباً بكم في برنامجنا ، كيف حالكم؟ اتمنى ان تكونوا بخير سيكون قسم اليوم عن القهوة التركية. اليوم سنتحدث عن القهوة التركية. سنتحدث عن كيفية صنع القهوة التركية ، ولماذا يتم تقديم المياه إلى جانب القهوة التركية ، وما هي القهوة المالحة وما إلى ذلك. اولا ، أنا شخصياً لا أحب القهوة التركية. انا افضل الشاي. أنا أحب الشاي والشاي التركي. ولكن هناك الكثير من الناس الذين يحبون القهوة التركية ومدمنون عليها. ماذا يعني المدمن؟ المدمن يعني الرغبة في القيام بشيء ما ، والرغبة في القيام بذلك باستمرار. على سبيل المثال ، قد يكون شخص مدمن على الكحول ، أو على المقامرة ، أو على التدخين.

نعم ، كما قلت ، لا أحب القهوة التركية كثيرًا ، ولكن هناك العديد من الأتراك الذين يحبون القهوة التركية و مدمنون عليها.

 

القهوة التركية مهمة جدا للأتراك وقد أثر على الثقافة التركية كثيرا. الآن سنتحدث عن عادات الأتراك عن القهوة. ماذا يعني العادة؟ العادة تعني الأشياء التي تم القيام بها في كل وقت. بمعنى آخر ، الأشياء التي تم القيام بها من الماضي إلى الحاضر تسمى العادة. على سبيل المثال ، الشاي البريطاني من 5 إلى 5 هو واحد من عاداتهم. أو الأتراك الذين يقدمون المياه بجانب القهوة هي واحدة من عادات الأتراك.

 

في الوقت الحاضر ،اكثر واحدة معروفة من العادات الاتراك هي القهوة المالحة، ما هي القهوة المالحة؟ على سبيل المثال ، عندما تريد فتاة وفتى الزواج ، أولاً يذهب الفتى إلى منزل الفتاة مع عائلته و يطلب يد الفتاة من عائلتها. يعني ، يريد إذن من والدتها وأبيها ليتزوج بها. خلال هذا الحفل ، تذهب الفتاة إلى المطبخ وتُصنع القهوة. إنها تصنع القهوة العادية ل والدة و والد العريس ، ولكن تضع قليل من الملح في القهوة للعريس. إذا أراد الرجل أن يتزوج تلك الفتاة ، فعليه أن يشرب هذه القهوة. شرب هذه القهوة يثبت حبه لفتاة. لذلك هذه القهوة المالحة هي مثل اختبار للرجال. إذا كان يشرب القهوة ، يفوز في الاختبار.

 

الرجال يشكون عن هذه العادة قليلا. بالطبع لا يريدون شرب القهوة المالحة. لكنني شخصيا أعتقد أنه عادة لطيفة للغاية. و مسل ايضا. إذا كان الرجل يحب فتاة ، يمكنه أن يشرب القهوة المالحة.

 

كما هو الحال دائما ، هناك أولئك الذين يبالغون في هذه مسألة. المبالغة تعني فعل الكثير. على سبيل المثال ، تحب تناول الشوكولاتة وتناول 10 شوكولاتة يوميًا. في هذه الحالة ، أنت تبالغ في تناول الشوكولاته.

 

العودة إلى موضوعنا ، بعض الفتيات لدينا يبالغون في هذا الحدث القهوة المالحة. لا يضعون الملح فقط في القهوة ، ولكنهم يضعون الفلفل والليمون والسكر والخل وما عدا ذلك. ولكن مهما وضعوا ، على العريس أن يشربوا هذه القهوة.

 

في الواقع ، في عام 2014 ، ظهر خبر على شاشات التلفزيون.

 

كان الخبر على النحو التالي ؛

 

الفتى يريد الذهاب مع عائلته الي طلب يد الفتاة في مدينة قونية، تركيا، ولديهم واحدة من عاداتنا ، القهوة المالحة ، هنا. انها تضع الجبن والمربى والطماطم والملح والزيت والسكر وصفار البيض وبعض العسل في القهوة. و بالطبع العريس لا يريد شرب القهوة ، لكن عائلته ، عائلة العريس ، تجعله يشرب. لانها عادة ، فعندما يعودون إلى المنزل ليلا ، فإن العريس يعاني من آلام شديدة في البطن. وتم نقله إلى المستشفى ، حيث يموت بسبب التسمم الغذائي. ماذا يعني التسمم الغذائي؟ عندما يتسمم بشيء يأكله ، يسمى التسمم الغذائي. نعم ، يجب أن لا نبالغ في أي شيء ، أليس كذلك؟

ها هنا الخبر

https://www.aksam.com.tr/guncel/kiz-istemeye-giden-damat-kahveyi-icip-oldu/haber-306185

 

في الواقع ،لم تكن هذه العادة دوما كذلك ، بل كانت مختلفًا في الماضي. كانا مرشح العريس و الفتاة يريان بعضهما  في حفل طلب اليد للمرة الأولى. والفتاة تذهب و تصنع القهوة فإذا كانت اعجبها الرجل ، فسوف تصنع القهوة بالسكر. ولكن إذا لم يعجبها العريس ، فتضع الملح في القهوة بدلاً من السكر.

 

العريس ، الذي كان يشرب القهوة المالحة ، يفهم أن الفتاة لم تعجبه وعادت إلى المنزل. فتخلى عن هذا طلبه هذا.

الآن ، دعونا نتحدث عن كيفية تحضير القهوة التركية. أولاً ، يُسأل الجميع كيف يشرب القهوة. هناك ثلاث إجابات على هذا السؤال. بدون سكر ، عادي ​​أو حلو.

 

كيفية تحضير القهوة هي ، يتم إضافة كوب من الماء وملعقتين صغيرتين من القهوة والسكر في الركوة. من المهم أن يكون لدينا رغوة على القهوة. إذا كنت تحضر قهوة بلت رغوة ، فهذا يعني أنك  غير كفؤ. هذا يعني أنك لا تعرف كيفية صنع القهوة. أعني ، الرغوة المزيد أفضل.

 

بعد تحضير القهوة ، نقدمها مع كوب من الماء. هذا تقليد من العثمانيين.

 

فلماذا نقدم به مع كوب من الماء؟ هناك بعض الأسباب لذلك. عندما جاء الضيوف إلى المنزل خلال العهد العثماني ، كان صاحب البيت يقدم له القهوة مباشرة. ويضع كوبًا من الماء بجانبها. إذا كان الضيف يشرب الماء أولاً ، فهذا يعني أنه جائع ، ويتم إعداد الطعام  على الفور.اما إذا كان يشرب القهوة أولاً ، فهذا يعني أنه شبعان .انها عادة جيدة و لكن في يومنا هذا نحن لا نقدم باجرء هذه العادة بهذه الطريقة. نعم نقدم كوبا من الماء مع القهوة و لكن لا نهتم باي واحد شربه اولا.

وأخيراً ، قبل أن ننتهي ، لدينا مثل مشهور حول القهوة. كما قلت ، القهوة تؤثر على الثقافة التركية إلى حد كبير ، لدينا حتى المثل حول هذا الموضوع. يقول هذا المثل: “كوب من القهوة يحتوي على أربعين عامًا.” ماذا يعني هذا المثل ، يجب ألا ننسى أبدًا القليل من الخير ، حتى القليل من الصداقة التي تظهر لنا. لذا إذا أعطاك شخص ما فنجانًا من القهوة ، فهذا يعني أنك يجب ان تتذكر هذا السلوك الجيد الذي فعله لمدة 40 عامًا ولا تنسى ما فعله من أجلك. اتمني ان يطون الحلقة مفيدة. اتمني ان يعجبك. شكرا للاستماع و وداعا